onsdag den 2. januar 2013

Hvor Skal De Hen ?


Hvert år på denne tid finder man større og mindre "skove" stimlet sammen på fortorvene.

Store og små træer som for bare et par uger siden forlod skoven for at rykke ind i et hjem, blive pyntet , nydt og danset omkring.

Nu er de rykket ud igen , ud i kulden på gaden til en uvis skæbne?


Selvfølgelig skal der juletræer til, og uden denne tradition var de aldrig blevet sat i verden, dog har de  optaget pladsen for et træ som gennem mange år kunne have gjort godt for miljøet, et træ som kunne være vokset langt længere op mod himlen og været blevet bolig for skovens dyr, så måske man skulle tænke på at bruge det til lidt mere end "bare" ?


Helle Schjøning har i bogen Magiske Måneder givet et rigtig godt bud på hvordan man får mere ud af træet, en rigtig fin lysekrone med et stort hytte/sommerhus/udestue potentiale.

Men hvad med resten ? Hvor skal træerne mon hen? Ender de som tandstikker, tændstikker, brænde eller ender de mon bare på forbrændingen?

Hvis du ligger inde med gode bud på at få lidt mere ud af træet end "bare" håber jeg du vil dele i kommentarfeltet.

Nyd Dagen

KH

18 kommentarer:

Lene sagde ...

åh ja Helle's fantastiske idé er da bare så skøn. Jeg har det også lidt stramt med at juletræerne slagtes og smides ud, når de nu har brugt så meget energi på at vokse sig store....ja ja det er nok lidt barnligt at tænke sådan og ja jeg kunne heller ikke undvære et juletræ, MEN min juletræ genbruges til glæde for havens andre planter.

Lise sagde ...

Jeg har det på samme måde, derfor var det vores sidste jul med kæmpetræ. Fremover bliver det i potte.

Mener bestemt at ha set noget hvor de henter det igen - lejettræ!

Har dog ikk sat mig nærmere ind i det da vi næste år er hos familie sydpå og derfor går der lige lidt inden det er aktuelt

Marina sagde ...

Engang læste jeg om nogle der sendte juletræer til Rusland hvor de følger den oldgamle gregorianske kalender der ikke er så nøjagtig og hvor julen derfor nu har flyttet sig til hellig tre konger. Ideen er jo god nok men jeg ved ikke om træerne stadigt er pæne efter uger i stuen i et dansk hjem.

Ellers tænker jeg at de bliver fliset og brugt til brændsel men jeg ved det ikke.

I år har vi (helt usædvanligt) været ude i julen og derfor har vi ikke haft juletræ, men ellers vil jeg sørme nødigt udværre duften af gran. For mig er det selve julestemningen der sidder i den duft.

Iøvrigt ville den jord hvor der nu står juletræer helt sikkert ikke blive til store ægte skove for det er jo landbrugsjord der ellers ville være opdyrket og slet ikke til glæde for dyrene. Skal man gøre noget godt er det bedre at opdrive et økologiske juletræ (selvom det er svært) for de har bidraget med god natur i deres opvækst og forurener ikke.

Tænker man mere på verdens ressourser er det selvfølgelig lidt tosset at dyrke træer hvor der kunne dyrkes mad, men så er det også forkert med haver og parker.

Helle sagde ...

En veninde foreslog mig forleden, at træet kan sættes ud i haven og der kan hænges fugleguf på, så fuglene har mad hele vinteren, hvis snevejret kommer retur.
Det synes jeg er en ret sød ide!

Ellers ved jeg, at der er flere, der får lavet træet om til flis og så genbruges det jo fint i naturen!

For et par år siden, så jeg, i kælderen, i en butik, i Silkeborg, at der stod et gammelt juletræ.. alle nålene var faldet af, men træet stod stadig fint, med de nøgne grene og blev brugt til pynt.
Ikke ligefrem et træ jeg ville holde jul med, men det så ret flot ud...

For 5-6 år siden købte jeg et lille juletræ i potte, som jeg havde stående ved min hoveddør.
Efter lysene var taget af, var jeg ret øm overfor, at det bare skulle smides ud.. det fejlede jo intet og havde stadig rødder..

Da det blev forår og vi kunne komme i jorden, blev det lille træ plantet i bedet ½ meter længere væk fra hoveddøren.
Der har det nu vokset sig STORT! Og det er hyggeligt at gå og nyde det træ, der engang bare var en lille dusk.. :)
Men jeg tror.. at havde træet først været inde, i potten, ville det have svært ved at komme ud igen - men det er da et forsøg værd! :)

Gitte sagde ...

Vores juletræ skal afleveres på Materielgården i Lyngby på lørdag. Her kan man få lavet sit juletræ om til en pose flis og få en dronningebusk i bytte.

Mette sagde ...

Vores juletræ bliver efter jul afleveret i børnehaven. Ungerne elsker at lege med juletræerne. De bygger huler osv. De leger med dem både sommer og vinter :)

Mvh Mette

Ulla Reiche sagde ...

Her bliver træerne også ombyttet for flis.

Kh

Ulla

Anne Andreasen sagde ...

I Randers kan man aflevere sit juletræ på havnen, hvor de bliver bundtet stramt og brugt til at holde på kanterne i Randers Fjord. Det synes jeg er god genbrug :-)

Lene sagde ...

Her i Odense kan man aflevere dem i zoo, hvor chimpanserne får dem at lege med, og gederne spiser dem.

Frk. Riis sagde ...

Skøn ide med lysekronen! Den er virkelig flot.
Det er så trist at træerne "bare" smides ud her efter jul. Hos mine forældre lader vi det stå på tressen og hænger fuglkugler på, så får fuglene i det mindste glæde af det også er det nu meget hyggeligt at side i stuen og se på fuglene.

tusindfryd sagde ...

Tak for jeres fine ideer!! Her i midt Kbh. står de desværre "bare" hen på fortorvene til de bliver hentet. MEN måske vi skulle forene os lave en lille skov og dække træerne med fuglemad ?

KH

Fru Rasmussen sagde ...

På Frederiksberg kan man aflevere sit træ i Lindevangsparken nu på lørdag eller søndag, så kan du få det med hjem som files til haven. Samtidig er der naturvejledere tilstede som fortæller om byens dyr og hjælper med at lave fuglekasser og fedtfodderholdere.
Det er rigtig hyggeligt og lærerigt, tror os man må komme forbi hvis man bor i Kbh kommune ;)

Jette

Astrid på Raastof sagde ...

Man kunne, som gamle morfar gjorde, save træet i gennem på langs og hive alle nålene af og save grenene i knage-længder. Og så hænge det op på væggen, f.eks. i redskabsskuret ;-)

FRØKEN LARSEN I/S sagde ...

Da jeg er en inkarneret pilefletter, spottes der altid fine topskud med perfekte forgreninger, som senere kan bruges til tag over foderhuse. Man klipper den øverste krans af og bevarer selve topskuddet, fletter omkring sidegrenene, vender hele molevitten på hovedet og monterer topskuddet på en træbund med hul i midten.
OK - det forfines lidt undervejs...
Man kan gøre det samme med grenene længere nede og det sjoveste er at flette på de allernederste grene, vende det hele på hovedet - og vupti, man har en parasol (når man har klippet alle andre sidegrene af...) God fornøjelse.
Kh. Lene.

Marina sagde ...

Hov så glemte jeg jo helt at fortælle om de år jeg boede på Fejø. Her var der nærmest kamp om juletræerne for børnehaven ville gerne have dem som legetøj til børnene (de elskede at lege med dem i ugevis, byggede huler og lavede skove, en ide der vel også dur i KBH) og min næsten nabo med gederne vil gerne give dem til sine geder som åd dem rub og stub. Vi gav altid juletræerne til gederne (og mange andre til børnehaven) for der var noget fantastisk ved at se dem æde vores kasserede juletræ.

Før da havde jeg flere gange juletræet ude med fuglemad på som flere også foreslår her. Det elsker fuglene fordi de kan gemme sig mellem grenene.

Tine sagde ...

som Fru Rasmussen skriver, er der altså et rigtig fint arrangement i Lindevangsparken på Frederiksberg nu på søndag. Her kan man lave pandekager hos spejderne, få noget varmt at drikke, lave sin egen fuglekasse eller foderting af juletræet - der er både gartnere og naturvejledere til stede. Naturvejlederen vil fortælle om vinterfugle og fodring.
Og så kan man naturligvis også se, at juletræet bliver lavet til flis, som man så kan tage med hjem til sin egen have.
Det er altså søndag den 6. januar kl. 11-15 i Lindevangsparken. Ses vi?
vh Tine

AGJ sagde ...

Jeg har haft kaniner til avl i mange år, og hvert år har kaninerne fået grenene fra juletræet til at gnave i efter jul. Det er ikke deres yndlingsmad, men det meste af grenene bliver da spist. Og så har de haft noget beskæftigelse og noget at bruge tænderne til. Og træet er blevet godt og grundigt brugt!!
Jeg har det også lidt svært med, at tage livet af et træ, bare for at det skal stå i vores stue i 14 dage....
men vi fælder selv juletræet, og vi har en meget hyggelig juletræs fældningstur (endnu en anvendelse?)

Uglemors verden sagde ...

Vi klipper altid en masse grene af træet inden det ryger ud - disse grene fordeler vi så i poser inden de ryger i fryseren - det lyder måske mærkeligt, men de er FANTASTISKE at bruge når man griller - lige et par grene ned sammen med kul eller briketter - det giver en skøn smag og duft til stegen ;)

Kh Karina