torsdag den 11. november 2010

Fra Pigekammer Til Drengekammer

Lejligheden vi nu bor i er fra 1904, dengang hvor et pigekammer var en almindelig del af arkitektens plantegning, som altid boligens mindste rum og selvfølgelig klods op af køkkenet ;-)

I både pigekammer og køkken var hverken glarmester eller stukatør på overarbejde, disse to rum er nemlig lejlighedens eneste uden stuk og forsatsruder..... det kære pigebarn skulle jo nødig have det så hyggeligt og lunt at hun faldt i søvn under kartoffelskrælningen.

Nu i 2010 er det lille og lidt kolde men meget lyse pigekammer blevet til et rigtig drengekammer, her er vores lillebror nemlig flyttet ind ;-)

På grund af det tynde etlagsglas i vinduet har jeg valgt at sy ham et kraftigt gardin, stoffet fandt jeg i IKEA til bare 39 kr meteren, med de meget høje vinduer gik der 2,05 m i en bredde til vinduet.
Printet synes jeg er helt genialt for udover små grønne soldater på en iset bjergtop og sorte stenbukke er der i de mange blå farver også pinke og gule hawaiiblomster som gør stoffet drenget uden at det bliver for meget hvis i forstår ?


Ridderne har taget plads øverst på skabet og kan akkurat nås fra en halvhøj seng, og nu sidder de rigtige konger igen på de rigtige heste...


Traktorsamlingen og kuglebanen fik plads hos soldaterne.


Vindueskarmen giver plads til en soldreven vindmølle og de mange træsnitterier der kommer med hjem fra skolen ;-)Og selvfølgelig et par dejlig bløde puder, her må lilledrengen nemlig gerne have det så lunt og godt at han falder lidt i søvn.


I vores køkken hænger et levn fra fortiden...en kraftig klokkeanordning kan lige forestille mig hvordan den lyder...Klokken kunne betjenes af herskaberne fra de varme stuer... altså dem med både stuk og forsatsvinduer ;-)
Og der er ikke sparet på ringeknapperne!På køkkentrappedøren ( bagdøren) sidder også en lille klokke som man bruger ved at dreje på en lille skive fra bagtrappen, den har en frysende mælkedreng sikkert ofte anvendt så han uden at forstyre kunne bringe mælk og is i hus til køkkenpigen...
Hvor er jeg glad for at det var dengang for ellers ved jeg godt hvem der ville blive ringet efter nu ;-)
Nyd Dagen
KH

18 kommentarer:

Anita sagde ...

Det er et virkelig flot værelse og jeg er allerede blevet inspireret til jeg selv skal i gang.

Maria sagde ...

Flot værelse - og rigtig god inspiration.

Heidi sagde ...

Sikken en smuk og levende beskrivelse af Jeres ny hjem. Livet leves sikkert godt og spændende for Lillebror i det flotte nye værelse. Skønne billeder.

Christina sagde ...

Det er da fantastisk så meget historie sådan en lejlighed indeholder. Hyggeligt at tænke på.

Kirkesjov sagde ...

Dejligt værelse med gode ideer og skønt med lidt historie! Dejligt at følge din blog. Mvh. Mette

Marianne sagde ...

super dejligt værelse lillebror har fået....
- det sjovt med lidt historie fra herskab og tjenestefolk :) håber I er faldet godt til i lejligheden
kh

Anonym sagde ...

Fint rom - likte godt vinduet, med de fine gardiner og vimpel... :)

Marit

Junette sagde ...

Jeg elsker at høre historierne bag. Alting har jo en historie :-)
Skabet er så fint med de marcherende soldater, og en imponerende traktorsamling!

Losarinas mor sagde ...

Et hus med historier at fortælle :-)

Lotten sagde ...

Vilket fint rum han har! Skåpet med soldattapeten är helt ljuvligt likaså alla detaljer ;-)

Christina sagde ...

Der er ikke noget bedre en nostalgi og gamle sager.. også gamle rør i lejligheder kan have sin charme.. det ser hyggeligt ud Wenche

tusindfyd sagde ...

Tak Han elsker sit værelse og tænk søster holder også rigtig meget til der...

Traktorerne ,ja temmelig godt gået af en snart 6 årrig ikke?? Nå men forklaringen er at min FAR allerede da han blev født straks gik igang med at samle traktorer til ham.....men han fik nu først den første til jul sidste år ;-)))

KH

Stine Hoelgaard Johansen sagde ...

sikken et fint værelse. det er sjovt med alle disse levn. vi har har også et "hul" i gulvet, hvor ringklokken har siddet inde i den oprindelige spisestue, så der kunne kaldes på undersåtterne.
Selma har nu pigekammeret, som er så bette, at vi har skruet en seng op under loftet og hen over døren. Stigen er skruet op på væggen og dette system har frigivet plads til skrivebord og en lille hyggekrog.
stine:)

Annchen sagde ...

Sikke et lækkert værelse med mange skønne detaljer!
Elsker de små historier fra jeres nye hjem.. Jeg boede selv 2 år på et pigekammer - mine første 2 år i Århus.. Elskede det for dets små kringelkroge, skråvægge, særheder og egen lås fra gammel tid;)
Ren hygge..
Kh Anne

by myr sagde ...

Flotte billeder af drenge værelset...og de sjove detaljer fra resten af lejligheden...jeg elsker når man i en tid som denne bevarer de gamle, sjove og lidt "skæve" elementer fra en tid som forlængst er forældet! Dejligt med små inputs af historie...

Kh. Malene

Ditte Marie sagde ...

Sikke et fint værelse. Det ser hyggeligt og indbyder til leg.
Og jeres hjem ser ud til at rumme af historie og sjæl.

Louise sagde ...

Iha hvor er det et dejligt indlæg, både om forvandlingen fra pigekammer til drengekammer og så den fine indsigt i svundne tider i herskabslejlighederne.
Selv har jeg nu faktisk syet en frakke til pigebarnet i huset, af det fine gardinstof. De flotte bukke bliver til et rygmærke...

Mvh Louise
(louiseverden.blogspot.com)

Lotte Hønholt sagde ...

Godt gået.......Hvor er det et stort arbejde du har været igang med. Og hvor er det blevet godt, glæder mig til at se mere........
Kh Lotte